Ny spännande upptäckt

Öppet diskussionsforum för VARF Västerås Astronomi- och rymdforskningsförening.
Hans Thorgren
Medlem VARF-forum
Inlägg: 48
Blev medlem: tor 08 apr 2010, 17:11

Ny spännande upptäckt

Inläggav Hans Thorgren » sön 04 mar 2018, 19:41

I den tid vi befinner oss kommer vi att få uppleva mycket i takt med att alla nya fantastiska astronomiska instrument som framställs börjar tas i drift.
För att inte tala om vad dagens ungdom kommer att få uppleva.I dagarna har en ny stor upptäckt rapporterats. Förmodligen den näst största under det senaste decenniet. Den största är givetvis gravitationsvågorna.
Man har nu efter tio års letande lyckats få signaler från en av universums förstagenerations-stjärnor. En stjärna som skapats bara ca 180 miljoner år efter Big Bang. Det är ett rätt litet radioteleskop i öknen i Australien som fångat detta.Signalen uppfångades på 78 MHz vilket verkar rätt rimligt då vätets normala sändningsfrekvens är 1420 MHz men universum var vid utsändningen 18 gånger mindre i volym!
Upptäckten som nu presenteras i Nature, den mest prestigefyllda vetenskapliga tidskriften, är synnerligen viktig för forskningen kring mörk materia som förmodligen har interagerat med vanliga atomer, baryonisk materia, i universums barndom.

Återgå till "Diskussionsforum för alla"

cron