Gaia levererar

Öppet diskussionsforum för VARF Västerås Astronomi- och rymdforskningsförening.
Hans Thorgren
Medlem VARF-forum
Inlägg: 48
Blev medlem: tor 08 apr 2010, 17:11

Gaia levererar

Inläggav Hans Thorgren » mån 23 okt 2017, 20:05

Det stora och mycket omtalade projektet Gaia börjar leverera. Målet är att ge en tredimensionell bild av Vintergatan då ca 1 miljard stjärnors egenskaper och rörelser skall mätas. Dvs ca en procent av alla stjärnor i Vintergatan. Otroligt!
Nu har ett antal stjärnors rörelser mäts varav många kommer att röra sig mot vårt solsystem. Det just nu hetaste är att stjärnan Gliese 710 om bara drygt en miljon år kommer att vara på ett avstånd från oss som bara är 0,24 ljusår. Det innebär att vårt yttersta skikt i solsystemet, Oortmolnet med biljoner kometer, får påhälsning av en stjärna. Då blir det livat i holken. Ett antal kometer får helt nya banor varav en del förmodligen kommer i jordens närhet och några kanske alldeles för nära. Nåja det är ju inte precis mitt problem. Jag har förmodligen slutat skriva på detta Forum då.
Hans

Jim Gage
Webbplatsadministratör
Inlägg: 56
Blev medlem: fre 17 sep 2010, 14:36

Re: Gaia levererar

Inläggav Jim Gage » mån 23 okt 2017, 20:08

Hahaha, bästa forum inlägg på länge! Tack, Hans! Vi får hålla komet vakt i skift.
Mvh,
Jim

Hans Thorgren
Medlem VARF-forum
Inlägg: 48
Blev medlem: tor 08 apr 2010, 17:11

Re: Gaia levererar

Inläggav Hans Thorgren » ons 25 okt 2017, 21:32

Ja det är ju faktiskt i ett långt perspektiv intressant. Man beräknar idag , alla är inte helt överens, att den apparenta magnituden för Gliese blir cirka -2.5 vilket gör att den blir ljusstarkare än Mars när den är som bäst. Men intressantare än så är att om Gliese har planeter det skulle vara möjligt för en civilisation här att hoppa och byta stjärna. Fördelen skulle vara magnifik. Gliese 710 är en K-stjärna med extremt mycket längre livslängd än solen. Vi följer utvecklingen med intresse.:-)
Hans


Återgå till "Diskussionsforum för alla"

cron