E-ELT

Öppet diskussionsforum för VARF Västerås Astronomi- och rymdforskningsförening.
Hans Thorgren
Medlem VARF-forum
Inlägg: 48
Blev medlem: tor 08 apr 2010, 17:11

E-ELT

Inläggav Hans Thorgren » lör 27 maj 2017, 09:47

Igår lades i närvaro av Chiles president den första stenen i bygget av världens helt överlägset största teleskop, ELT. Citat ur pressreleasen:
ELT kommer att producera upptäckter som vi helt enkelt inte kan föreställa oss idag, och det kommer säkert att inspirera många människor runt om i världen att tänka på vetenskap, teknologi och vår plats i universum. Detta kommer att ge stor nytta till ESO:s medlemsstater, och till övriga världen, säger Tim de Zeuuw. (han är chef för Paranalobservatoriet)
Med en huvudspegel som är 39 meter i diameter kommer Extremely Large Telescope (ELT) att vara det största optiska/infraröda teleskopet i världen och kommer att ta teleskopsteknik till nya höjder. Det kommer att befinna sig i en enorm roterande kupol som är 85 meter i diameter – ungefär lika stor som en fotbollsplan.
För ett år sedan skrev ESO på kontraktet med ACe-konsortiet som består av Astaldi, Cimolai och den nominerade underleverantören EIE Group för byggandet av kupolen och teleskopstrukturen (eso1617). Detta var det största kontraktet som någonsin tilldelats av ESO och även det största kontraktet för markbaserad astronomi. Med läggandet av den första stenen kan byggandet av ELT:s kupol och teleskopstruktur officiellt börja [1].
Ceremonin markerade också anslutningen av platserna Cerro Paranal och Cerro Armazones till det chilenska nationella elnätet. Denna anslutning, som har blivit möjligt tack vare det starka stödet från chiles regering, förvaltas av chilenska Grupo SAESA. Den nya anslutningen kommer att sänka kostnaderna och ge större tillförlitlighet och stabilitet, samt reducera observatoriets koldioxidutsläpp.
ELT är det senaste av många project från ESO som har dragit nytta av det fortsatta stödet från värdlandet chiles regering under mer än ett halvt sekel. Det starka stödet från utlandsministeriet, the energiministeriet och den nationella kommissionen för energi (CNE) har varit viktiga för att upprätta en framgångsrik anslutning till elnätet.
Platsen där ELT kommer stå donerades av chiles regering och är omgiven av en stor mängd land för att skydda teleskopets framtida operation från alla slags störningar – vilket bidrar till att Chile behåller sin status som världens astronomiska centralpunkt.
ELT kommer att vara det största “ögat” som någonsin pekats mot himlen och kan kan revolutionera vår förståelse av universum. Det kommer att ta itu med ett bredd spektrum av vetenskapliga utmaningar, bland annat att söka tecken på liv från jordlika planeter, lära oss mer om mörk energi och mörk materia, och observera universums tidiga stadier för att utforska vårt ursprung. Den kommer också att väcka frågor som vi inte kan tänka oss idag och även förbättra livet här på jorden med ny teknik och nya teknologiska genombrott.


ELT planerar att se sitt första ljus under 2024. Placeringen av den första stenen markerar gryningen till en ny era för astronomin.
Slut citat.
Jag kan inte låta bli att uttrycka min avundsjuka över att inte platsa i föreningen Astronomisk ungdom. Vad de kommer få vara med om.

hansg
Medlem VARF-forum
Inlägg: 124
Blev medlem: tor 08 apr 2010, 08:49
Ort: Skultuna
Kontakt:

Re: E-ELT

Inläggav hansg » sön 28 maj 2017, 19:56

Intressant, då har vi något att se fram mot Hans ! Mitt första teleskop var på 40 mm omkring år 1950, nu 250 mm så vi har varit med om lite utveckling vi också :D .
Mycket av intresse åren framöver med denna jätte och nya rymdteleskop, får ta en föryngringskur.
h-g


Återgå till "Diskussionsforum för alla"

cron