Värmland Star Party 2017

Öppet diskussionsforum för VARF Västerås Astronomi- och rymdforskningsförening.
Timo Karhula
Ledamot
Inlägg: 125
Blev medlem: mån 26 apr 2010, 11:03

Värmland Star Party 2017

Inläggav Timo Karhula » mån 27 feb 2017, 11:52

I fredags åkte jag, David Eklund, Ulrika Holmgren och Joel von Knorring från Fagersta till Värmland Star Party i Lysvik.

Efter de tre senaste mulna VSP-träffarna hade vi äntligen tur med vädret natten mellan fredag-lördag. Det sades i väderprognoserna att hela Sverige (utom nordligaste Lappland) skulle ha molnfritt så det var i princip bergsäkert med klar himmel, vilket stämde.

För första gången observerade jag med eget teleskop på ett star-party för jag har bara använt fältkikare eller tjuvtittat i andras teleskop vid tidigare träffar. Jag hade i oktober köpt ett 12-tums Skywatcher Go-To Skyliner-300P FlexTube som fick plats i min Volvo. Jag och Torbjörn Holmqvist riggade upp våra teleskop bredvid varandra redan på eftermiddagen.

De första observationerna gjorde jag med en Vixen SG 2.1x42 vidvinkelkikare då jag och Lars Hermansson tittade på Venus skära (möjligen avlång men det fanns besvärande spikar), Plejaderna och Orionnebulosan i skymningen. Hela Orion fick enkelt plats i kikarens synfält.

Jag hade skrivit ut detaljerade sökarkartor för fem kometer och jag lyckades med att observera dem alla. Första kometen var 2P/Encke i Fiskarna klockan 18:42 UT. Av någon anledning pekade GoTo lite galet så jag fick svepa lite i grannskapet innan jag fann ett litet, kondenserat objekt. Komet Encke syntes inte jättebra för den låg bakom trädgrenarna! Alla i närheten fick nog sig en titt på kometen som har den minsta banan av alla. Med min Canon 18x50 IS kikare skattade jag 2P/Encke till magnitud 7.6, komadiameter 1'.5 och DC=7. Den hade hunnit sjunka till 5º.8 höjd.

Lät tuben gå till M79 i Haren. Jag hade faktiskt inte sett klothopen i teleskop tidigare från Sverige. Använde bara låg förstoring så jag såg inga enskilda stjärnor.

Jag och Torbjörn hade med oss var sin SQM-L mätapparat och vi mätte mörkret i samma riktning norr om zenit. Första mätningen gav 21.21 och våra mätningar skiljde sig inte åt med mer än en tiondel. Vid en mätning fick vi samma värde på hundradelen.

Zodiakskenet såg jag sträcka sig upp mot vänster, söder om Plejaderna. Vissa var skeptiska till observationen men om man stod så att trädet i väster stod till vänster om zodiakljuset så såg man tydligt att himlen till höger om trädet var ljusare än till vänster om trädet (till höger om Orion). Detta var klockan 20:25 och en timme efter den astronomiska skymningens slut så ljuset var naturligtvis inte skymningsljus.

Jag fick göra flera alignments (sex stycken!) innan teleskopet började peka någorlunda bra. SynScan handkontrollen föreslog stjärnor med nästan samma RA eller RA +- 12h vilket inte ger bra precision så jag hoppade över en del föreslagna stjärnor.

Vi kikade med mitt teleskop på Leo Triplet (M65, M66 och NGC3628) vilka syntes fint i samma synfält i 32mm Erfle okularet (47x, 1º.4 synfält). Jag gillar mest den kantställda NGC3628.

Planetariska nebulosan M76 i Perseus uppvisade två lober (Little Dumbbell). I närheten visade jag "min" asterism Karhula 1 som faktiskt liknar mer ett fotavtryck än en julgran.

Komet C/2015V2 (Johnson) i Herkules blev en trevlig överraskning. Christoffer "Stoffe" Svenske noterade en svans ned mot höger (positionsvinkel 305º). Klockan 21:02 UT skattade jag magnituden till 10.3, komadiameter 1'.5 och DC=5 (medelkondenserad). I centrum syntes en ljussvag, stellär pseudo-nucleus.

Den rika stjärnhopen M46 i Akterskeppet innehåller den planetariska nebulosan NGC2438. Med 300x förstoring var nebulosan ringformad med två stjärnor inuti nebulosan och en ljusstark strax utanför.

Komet 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak i Lejonet var av magnitud 11.1, diameter 2' och DC=5/ (22:39 UT). Jag hade observerat 41P/T-G-K med min Celestron-8 tre varv tidigare, på annandag jul 2000. Kometen kommer att passera rekordnära jorden den 31 mars.

Exakt vid midnatt hittade jag nattens svåraste komet, 315P/LONEOS i Stora Björn. Utan en bra sökarkarta från MegaStar skulle kometen ha varit omöjlig att se. Med 190x förstoring skattade jag LONEOS till magnitud 14.3 (enligt APASS), diameter 0'.4 och DC=3. 315P blev min 193:e komet. Jag kan bara hitta fyra observationer i världen av komet 315P/LONEOS så detta var en femte obs! Ulrika tyckte sig också se komet LONEOS och hon sa att hon såg 4.1 kometer inatt. :-) I närheten såg vi den lilla, anonyma 15.2 mag galaxen CGCG 157-81 (PGC 37831) och den 15.3 mag NGC4031.

Nattens femte och sista komet blev 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova, också den i Stora Björn. Trots att jag att pinpointade dess lokation klockan 00:46 syntes inget där. SOm tur var hittade jag en stor blaffa i synfältets utkant. Här var min efemerid 22 bågminuter fel. Komet 45P/H-M-P skattade jag som ca magnitud 10.3, diameter 6' och DC=2/. Koman var avlång i ESE-WNW riktning.

Håkan Nordström visade upp Jupiter med sin fina Zeiss 20x60 IS-kikare. Tre av jupitermånarna låg i en ovanlig konfiguration på samma sida om Jupiter.

David skulle observera Jupiter med 4mm Plössl-okularet (375x förstoring). Jag hade inte sagt till honom att jag hade limmat en solfilterremsa i okularet som fungerar som en ockultationsstav! Bra för att försöka se Mars månar.

Orionnebulosan och Andromedagalaxen såg stora ut med min Canon 18x50 bildstabilisatorkikare.

Vi kikade sedan på två galaxer med stoftband. Den jättelika NGC4565 i Coma Berenices (fin centralbula!) och Sombrerogalaxen M104 i Jungfrun.

Det hade blivit lite mörkare efter midnatt och min SQM-L mätare visade nu 21.44.

Jag letade upp den planetariska nebulosan Abell 82 i Cassiopeja rakt i norr. Den 15.2 mag och 94 bågsekunder breda nebulosan visade sin 14.9 mag centralstjärna och flera andra stjärnor var involverade. Dessa sju stjärnor var ej plottade på MegaStar-kartan men de syns i Digitized Sky Survey. Tydligen såg jag bara den NW delen av Abell 82.

Ugglenebulosan, M97, var betydligt enklare och den uppvisade två mörka håligheter ("ögonen") med en ljussvag centralstjärna mellan dem.

Granngalaxen M108 var ljusstark och mycket avlång E-W. Jag såg tre stjärnor i galaxen och en ljusare knut i W.

Galaxen M109 nära Gamma Ursae Majoris var fin och jag kunde ana dess "theta-struktur".

Den planetariska nebulosan Minkowski 1-4 lyste med magnitud 13.6 i Perseus och var helt stellär även med hög förstoring.

Den 14.9 mag planetären IC972 (Abell 37) i Jungfun lyckades jag inte se men dess sökarkarta hade jag inte heller printat ut.

Vid den astronomiska gryningens början vid 5-tiden tittade jag på Ringnebulosan, M57, med 300x förstoring. Jag kunde inte se den 15.0 mag centralstjärnan men däremot en V=15.7 mag stjärna vid Ringnebulosans W kant och en 15 mag dubbelstjärna 1'.2 N om M57.

Antares hade gått upp och i teleskopet pulserade dess ljus på ett behagligt sätt och färgerna skiftade ständigt på grund av den låga höjden.

Saturnus flimrade också kraftigt.

Nattens sista astronomiska observation klockan 05:46 i den nautiska gryningen råkade bli av en ljus meteor som jag och Torbjörn såg över Lysviks samhälle. Den kom in snett från vänster, var av nollte magnituden, var gul och lyste ovanligt länge, ca 5 sekunder, innan den slocknade. Beskrev observationen för meteorexperten Eric Stempels som hittade samma stjärnfall i Uppsala meteorövervakningskamera! Han kunde med hjälp av min observation triangulera meteoren och den slocknade över Östersjön. Ögat däremot tyckte att den försvann snarare bakom skogen i Lysvik!

Efter 11.5 timmar av observationer var man lite seg. Jag och Tobbe packade ihop teleskopen och gick och sov i några timmar inför dagens aktiviteter. En så här produktiv natt på VSP har jag inte haft sedan 1993-1994. Jättekul att observera tillsammans med trevliga kamrater!

Nästa natt blev mulen med snöfall men vi hade kul ändå! :-)

/Timo

Jim Gage
Webbplatsadministratör
Inlägg: 55
Blev medlem: fre 17 sep 2010, 14:36

Re: Värmland Star Party 2017

Inläggav Jim Gage » tis 28 feb 2017, 18:21

Mycket intressant läsning Timo! Tack!
Det låter som kvällen var perfekt. Mycket händer i föreningen just nu :P


Återgå till "Diskussionsforum för alla"

cron